Katters favorit gömställe Katters favorit gömställe

6 anledningar till varför din katt har ett favorit gömställe

Har du någonsin funderat över varför din katt väljer att sova på din dator eller ovanför kylskåpet? De följande 6 punkterna förklarar hur din katt väljer ut sin favoritplats.

Soffan, bilens vindruta eller ovanpå ditt huvud medan du sover. Dessa platser är standardval för många katter när de vill slappna av och ta det lugnt.

Katter har några specifika sätt att hitta sina favoritplatser runt om i huset. Med största sannolikhet kommer dessa platser vara solupplysta, lugna och säkra – faktorer vilka sammantaget skapar en perfekt liten kattoas.

Nedan presenterar vi några av de faktorer som spelar in när en katt väljer sin favoritplats.

1. Det är säsongsbetonat

Katter är ursprungligen ökendjur och de älskar värme. De skiftande årstiderna är därför i regel avgörande för var din katt vill spendera sin tid. När det blir kallare utomhus vill katter söka sig till varmare områden, som till exempel en solig vindruta, nära ett element eller ovanpå din dator. Det är inte heller ovanligt att hitta katt tassar ovanpå din bils motorhuv – en varm motor under en kall vinterdag är underbart för en katt.

2. Det doftar av dig

Du har säkert märkt att din katt älskar att sova i din säng, bland dina skor eller kanske till och med i din tvättkorg. Ta detta som en komplimang! Det är ett uttryck för att din katt känner sig trygg och glad när den är omgiven av din doft.

3. Ett markerat område

Katter är till sin natur mycket territoriella, och när de pekar ut en favoritplats i huset markerar de gärna platsen med sin doft genom att gnugga sidan av sina huvuden och kroppar mot den. Samma sak sker när din katt gnider sig mot dig - handlingen friger hormoner vilka markerar dig som en betrodd vän. Om du har en hankatt och inte får honom kastrerad i tid kan du komma att märka att han börjar markera ditt hem med en illaluktande urindoft. Har man sedan sådan otur att en grannkatt tar sig in i huset och börjar med samma taktikkan ett mindre territoriellt krig utbryta. Din katt vill oftast inte dela sitt territorium med andra katter, så om det en dag skulle komma in flera katter i huset kan det vara klokt att överväga åtgärder för att undgå sådan oro och konflikt.

4. Det är högt upp

Katter är i grunden ensliga varelser som älskar att sitta i avskildhet och titta ut över sin omgivning. De älskar också att använda sina starka och smidiga kroppar till att klättra högt upp från marken, till en plats där ingen kan nå dem, för att sedan överblicka sitt kungarike. Har du flera katter är det viktigt att göra sig en uppfattning över vilken katt som tycker om att använda vilken plats, och överväga om det behövs fler platser att välja mellan.

5. Nattens jägare

Är din katt mer aktiv under natten eller väcker den dig med full energi under de tidiga morgontimmarna? Då är det stor risk att det är dess instinkter som spelar dig ett spratt. Katters favoritplatser förändras under dag och nattid, och deras instinkter säger till dem när det är dags att flytta på sig hitta en ny plats. Vissa utekatter vill gärna gå ut i skymningen då de kan jaga möss och andra byten, och kommer ofta hem under de sena kvällstimmarna. De har ofta lärt sig att väntar de för länge så har familjen gått och lagt sig. En smidig lösning kan vara att skaffa en kattlucka som enbart ens egen katt kan använda genom ett chip i halsbandet, om man vill undvika att släppa in och ut, samtidigt som man kan förhindra oönskade besök.

6. Någon som vill gå ut?

Katter är inte helt domesticerade (förutom några speciella raser) och har i allmänhet ett stort behov av både rörelse och intryck från omvärlden. En stor majoritet av katter trivs med att vara utekatter, men om din katt är en innekatt kommer den att uppskatta att ha några platser nära fönstret eller på balkongen där den kan få en känsla av att vara ute och kan njuta av utsikten från ett säkert avstånd. Kom ihåg att sätta ett slitstarkt nät över balkongen om din katt får vara där.

Innekatter har ett stort behov av stimulering och lek som liknar jakt. Detta kan enkelt fixas med en tunn gren, lite tråd eller en leksaksmus. Låt katten fånga den en gång i taget, och låt det tugga upp bytet när den lyckas. Detta kommer att stärka dess självförtroende och välbefinnande. Du kan eventuellt komplettera denna upplevelse med en liten godbit efteråt, en som gärna kräver lite längre tuggningstid, vilket hjälper katten att slappna av efter "jakten".