Borrelia-bakterier kan överleva antibiotikakurer Borrelia-bakterier kan överleva antibiotikakurer

Borrelia-bakterier kan överleva antibiotikakurer

Forskare diskuterar huruvida borrelia-infektioner kan behandlas effektivt med antibiotika.

Forskare diskuterar huruvida borrelia-infektioner kan behandlas effektivt med antibiotika.

När termometern visar mer en fem plusgrader vaknar fästingarna till liv. De gömmer sig i gräs och grönområden och gör sig redo att bita sig fast i dig och ditt husdjur. De högre temperaturerna betyder kanske också att ni tillbringar mer tid utomhus och därför är det viktigt att du är uppmärksam på de små, blodtörstiga fästingarna. Upp emot var tredje svensk fästing bär nämligen på bakterien borrelia som kan överföras till både dig och ditt husdjur1.

Hos människor är det första symtomet på en borrelia-infektion en hudrodnad runt fästingbettet som växer till en femkronas storlek. Utslaget, som kallas Erythema Migrans, blir större med tiden och kan blekna i mitten så att det antar en ringliknande form. Andra symtom på en borrelia-infektion kan vara huvudvärk, trötthet samt led- och muskelvärk. Infektionen behandlas med antibiotika.
Fästing

Kronisk borrelia

Flera tusen patienter tror sig vara kroniskt sjuka av borrelia vilket kan tyda på att inte allaborrelia-infektioner kan behandlas effektivt med antibiotika. Detta stöds ytterligare av en växande gren inom forskningen kring kroniska bakteriella infektioner, som undersöker hur bakterier försöker klumpa ihop sig och bilda en så kallad biofilm. Denna film skyddar sedan bakterierna från immunförsvaret.

Borrelia-bakterier har inte undersökts specifikt, men all forskning pekar på att alla bakterier bildar biofilm om det finns en möjlighet till det. Lyckas detta så kan bakterierna varken upptäckas av antikroppstester eller behandlas effektivt med långvariga antibiotika kurer. I dagsläget finns inga metoder för att påvisa biofilm i kroppen, vilket kan vara skälet till att vissa patienter upplever karakteriska borreliasymtom trots behandling och utan att den exakta orsaken har kan fastställas.

Så skyddar du dig

4 goda råd
  • Det är en stor fördel att skydda sin hund eller katt med ett läkemedel som håller fästingarna borta med hjälp av en så kallad avvisande effekt. Det minskar risken för att fästingarna kommer med hem till familjen och bär med sig borrelia eller andra fästingburna sjukdomar. Seresto fästinghalsband är ett långvarigt fästingskydd som avvisar och dödar fästingar hela säsongen.
  • Täck kroppen med långärmade tröjor, långa byxor och skydd för huvudet, om du vistas i grönområden.
  • Leta noga efter fästingar på dig själv, dina barn och ditt husdjur. På människor biter sig fästingar ofta fast på varma ställen på kroppen så som nacke, ljumske, armhåla, knäveck, bakom örat och i huvudbotten.
  • Ta bort fästingen inom 24 timmar om du råkar ut för fästingbett. Om du tar bort fästingen inom 24 timmar minskar nämligen risken för borrelia betydligt.
Läs mer om Serestos avvisande effekt på fästingar här.


____________________________________________
Källa 1: 1177.se

FLER ARTIKLAR FOR DIG