Foderguide för kattungar Foderguide för kattungar

Din foderguide för kattungar

Du har fått en ny kattunge, och den är självklart det sötaste du har sett på länge. Men vad ska du ge den att äta? Hur ofta ska den ha mat, och hur mycket ska den ha åt gången? Här ger vi dig svar på några av de vanligaste funderingarna, så att du kan ge din nya lilla familjemedlem en god start på livet.

Det grundläggande

Här är lite grundläggande information som du bör veta från start.

  • Vatten: Din kattunge ska alltid ha tillgång till rent dricksvatten från kranen. Rengör och fyll på vattenskålen ett par gånger om dagen för att säkerställa att vattnet är friskt och kallt. Din kattunge är i större behov av vatten om den huvudsakligen äter torrfoder. Ge inte din kattunge komjölk – den kan ha svårt att smälta mjölken, vilket kan leda till diarré.
  • En köttbaserad kost: Katter är rovdjur, så din kattunge kan inte bli vegetarian. Katter behöver kött, och inte ens den bästa köttfria kostplaneringen kan tillgodose en katts behov.
  • Kattungefoder: Eftersom kattungar har mycket annorlunda kostbehov än vuxna katter är det en god idé att ge dem kattungefoder av god kvalité tills de är ett år.
  • Ingen människomat: Den mat vi människor äter innehåller inte det rätta näringsmässiga innehållet för en kattunge. En del människomat kan till och med vara giftig för katter.
  • Håll matplats och kattlåda avskilt: Vi människor vill inte äta vår mat på toaletten, det vill inte våra katter heller! 

Vilket fodermärka ska jag köpa?

Det kan vara en djungel att bestämma sig för vilket fodermärke man vill ha, så vi vill dela med oss av några bra tips. Ofta så hänger högt pris och god kvalitet samman, men är man inte uppmärksam kan det sluta med att man betalar för mycket i förhållande till kvalité. När man tillverkar och producerar mat (och foder) blir det mer lättsmält och kan hålla längre. Men ju hårdare tillverkningsprocessen är, desto mer bryts näringsämnen ned. Det kan därför vara en god idé att finna ett foder som har behandlats skonsamt.

Vad gäller näringsinnehållet så är alla katter i behov av ett foder som har ett högt innehåll av protein (speciellt aminosyrorna taurin och arginin), goda fettsyror och vitaminer. När du läser på förpackningens baksida så stor det ofta vilken fördelning av makronutrienter (de huvudsakliga näringskällorna) som fodret har. Var uppmärksam, och tänk på att detta inte säger något om kvaliteten på till exempel proteinkällan eller fettet. Det är till exempel inte bra för katter med en växtbaserad proteinkälla, utan vad man istället vill se är ett animaliskt protein förhållandevis högt upp på innehållsförteckningen. Fettkällan är också avgörande. Katter behöver animaliskt fett, men också bra skonsamt behandlade oljor med till exempel omega 3. Om fodret värmebehandlas för hårt kan det skada fettsyrorna så pass att de blir direkt skadliga. När oljorna i fodret är skadade (oxiderade) ger detta ofta en skarp fiskaktig doft.

  • Proteinkälla: Proteinkällan ska vara listad först i innehållsförteckningen. Leta efter ett animaliskt protein såsom kyckling, lax, lamm med mera, i stället för en generisk köttkälla.
  • Fett: Leta efter en fettkälla som gärna består av en kombination av animaliskt och vegetabiliska oljor. Ännu bättre är det om det finns tillsatt omega 3 efter tillverkningen.
  • Kolhydrater: Kattungar har inget behov av spannmål – såsom majs och vete – och vissa katter kan ha problem att smälta dem. Trots detta används spannmål ofta som billiga energikällor i foder. Därför kan det vara en bra idé att försöka hitta ett foder med lågt innehåll av spannmål, eller en helt spannmålsfri produkt. Få men bra grönsaker kan ha positiva egenskaper.

Hur ofta och hur mycket mat skall min kattunge äta?

Varje kattunge är unik och den rätta mängden mat beror på flera faktorer, så som ras, kroppsstorlek och aktivitetsnivå. Generellt gäller det dock att små kattungar (3-6 månader) ska ges mat 3-4 gånger om dagen, vilket dras ned till 2 gånger om dagen när det är 6 månader gamla.

Gällande vilken mängd mat kattungen skall äta vid varje måltid kan du förhålla dig till vad som står på foderförpackningen. Du kan dela upp den dagliga fodermängden med antalet dagliga måltider. Om din kattunge får godbitar eller någon annan typ av snacks under dagarna så bör du justera fodermängden för att uppnå ett förnuftigt kaloriintag. Bra tips på godbitar och snacks är kokt kyckling eller tonfisk. Du kan också köpa färdiga snacks, men kom ihåg att de kan ha lågt näringsinnehåll, precis som människogodis. Ett alternativ kan vara att ta bitar från fodret och använda dessa som snacks.

Det är en bra idé att försöka få din kattunge att vänja sig vid rutiner. Välja därför ut specifika tidpunkter för måltider och håll dig till dem.

Naturliga vs konstgjorda konserveringsmedel

Vissa kattungefoder innehåller naturliga konserveringsmedel såsom E vitamin och askorbinsyra, medan andra innehåller konstgjorda konserveringsmedel. Båda alternativen är säkert för kattungar att äta. Konstgjorda konserveringsmedel har använts i kattfoder i mer än 30 år. Mat med naturliga konserveringsmedel har ofta lite kortare hållbarhetstid och kan vara en smula dyrare.

Torrfoder vs våtfoder

Det finns fördelar med båda dessa typer av foder. Våtfoder (i påse) innehåller omkring 80 procent vatten, vilket hjälper till med att hålla din kattunge hydrerad. Detta är en stor fördel då många katter har problem med att få i sig tillräckligt med vätska. Våtfoder har dessutom ofta ett högt innehåll av animaliska näringsämnen. Torrfoder kan vara mer praktiskt och håller längre tid i matskålen. Var uppmärksam på att torrfoder kan innehålla stora mängder kolhydrater som är helt onödiga för katter och dåligt för matsmältningen.  Våtfoder är lättare för kattungar att äta, så medan kattungen är liten och har bebiständer är det en bra idé att den får äta våtfoder ibland. Ett alternativ är att blöta upp ett bra torrfoder med tempererat kokt vatten.

Hemlagat vs köpt

Det kan verka tilltalande att laga kattmaten själv då du helt kan bestämma vad fodret ska innehålla och därmed vara säker på att din kattunge får i sig allt den behöver. Men det kan vara svårt att få till den nödvändiga sammansättningen av näringsämnen (proteiner, fetter, aminosyror mm.), vilket är något foderproducenterna har spenderat många år på att utveckla. Av den anledningen, och speciellt när det gäller kattungar, rekommenderar vi att du köper bra kvalitetsfoder för att säkerställa att din kattunge får i sig allt den behöver.

Får din kattunge nog med vätska?

Det är tyvärr så att många katter inte får i sig nog med vätska under loppet av en dag. Katten är ursprungligen ett ökendjur och dess törstreflex är mycket nedsatt då de är genestiskt utvecklade att få sitt vätskebehov tillgodosett genom att äta bytesdjur. Katten är inte helt domesticerad, vilket innebär att dess utveckling inte är optimerad för de förhållanden de lever i tillsammans med människor. Eftersom många katter i dag får torrfoder finns det en fara för att de får i sig för lite vatten, vilket innebär en risk för urinsten och njursvikt. Vi bör därför hjälpa våra katter med vätskeintaget. En katt som uteslutande äter torrfoder bör dricka en halv deciliter vatten per kilo kroppsvikt varje dag. Det innebär ett dagligt intag på 2 deciliter om dagen för en katt på fyra kilo. Ett bra sätt att hjälpa din katt att få i sig nog med vätska är att blöta torrfodret med tempererat kokt vatten.