Fanny och Tejla Fanny och Tejla

Fanny och Tejla

Bayer och Apotek Hjärtat stöttade under 2018 Svenska Service- och Signalhundsförbundets viktiga arbete med att utbilda assistanshundar och sponsrade under året tre servicehundsekipage. Ett av dessa ekipage är 32-åriga Fanny och hennes portugisiska vattenhund Tejla.

Fanny är utbildad bibliotekarie som älskar att träna och rida. På grund av en medfödd CP-skada som främst påverkar hennes ben och balans behöver hon en rullator när hon ska gå längre sträckor. Fanny har alltid tyckt om hundar, men idén om att en dag skaffa en servicehund föddes först när hon under högskoletiden gjorde ett projekt på ämnet, och insåg att en servicehund skulle kunna erbjuda henne både sällskap, lek och hjälp i vardagen.

För två år sedan gjorde hon sedan slag i saken och skaffade Tejla, en glad och lättlärd Portugisisk vattenhund. Fanny märkte snabbt att Tejla älskade att lära sig nya saker när hon snabbt lärde sig att lägga tillbaka saker i lådor. Fanny, som har problem med balansen och ofta känner sig stel, har också lyckats lära Tejla att dra av henne strumporna på kvällen.

Fannys mål med Tejlas servicehundsutbildning hos Svenska Service- och Signalhundsförbundet är att Tejla i framtiden ska underlätta hennes vardag ytterligare, bland annat genom att hjälpa Fanny att ta på sig sina stövlar – en nödvändighet för någon som älskar att vara ute och njuta av naturen i ur och skur. Ju mer Tejla lär sig under sin utbildning desto mer kommer hon att underlätta för Fanny i vardagen, så att de kan njuta av fler och fler aktiviteter tillsammans!

Tack vare årets kampanj på Hjärtats Apotek har Seresto stöttat Svenska Service- och Signalhundsförbundet viktiga arbete. Svenska Service- och Signalhundsförbundet arbetar med att utbilda, testa och certifiera servicehundar och dess ägare. En servicehund är en stor hjälp i vardagen för personer med olika funktionsnedsättningar, då de kan tränas att göra allt från att larma när en diabetessjuk ägare har för lågt blodsocker till att dra en rullstol. Att utbilda en assistanshund kostar ungefär 50.000 kronor, och ägaren måste normalt själv stå för denna kostnad.

Serestos kampanj på Apotek Hjärtat under 2018 möjliggjorde för hundägare, som själva är måna om att skydda sina egna fyrbenta vänner mot parasiter, att hjälpa andra hundägare som behöver extra stöd i vardagen. Det vill vi försätta bidra till nästa år!

Seresto är ett vattenfast halsband som skyddar hundar mot fästingar, loppor och löss i upp till 8 månader. Halsbandet är enkelt att använda och fungerar avvisande, och stoppar därmed fästingar innan de hinner bita din hund, vilket gör att blodsmitta undviks.

Läs mer om Svenska Service- och Signalhundsförbundet här!