Hur vet jag om min hund eller katt har loppor? Hur vet jag om min hund eller katt har loppor?

Hur vet jag om min

hund eller katt har loppor?

Det är inte alltid lätt att se loppor i pälsen på din hund eller katt. De gömmer sig snabbt när du är på väg med kammen. Men det finns andra metoder som du kan använda dig av för att ta reda på om ditt husdjur har problem med loppangrepp.

Det är inte alltid lätt att se loppor i pälsen på din hund eller katt. De gömmer sig snabbt när du är på väg med kammen. Men det finns andra metoder som du kan använda dig av för att ta reda på om ditt husdjur har problem med loppangrepp.

Det första kännetecknet på loppbett är klåda och hudirritation. Du kan uppleva att din hund eller katt krafsar, slickar och gnager på huden för att kunna klia sig vilket kan resultera i håravfall och  hudinflammation på framför allt bakdel och mage, de områden som är mest utsatta. Det finns också andra anledningar till att hunden eller katten kliar sigutöver loppor.

Du kan även hålla utkik efter loppavföring i pälsen, ett säkert tecken på loppangrepp. Det syns som små brunaktiga klumpar som till utseendet liknar kaffesump. Lägger du dem på ett ark fuktigt hushållspapper kommer du se att de avger en röd färg. Ett annat bevis på loppangrepp kan vara att du upptäcker loppbett som ser ut som små röda fläckar i varierande storlek. Dessa syns lättast på buken där pälsen är gles.

Din hund eller katt kan utveckla en reaktion mot loppsaliv, vilket även kallas loppallergi. Detta kan leda till att djuret vill klia och bita sig till en sådan grad att det kan skada huden, oftast i områden kring ländryggen och halsen.

Försäkra dig om att din hund eller katt är det enda ”husdjuret” som följer med in! Loppor kan dessutom bära på så kallad ”loppbandmask”. När din hund eller katt slickar och biter sig i pälsen kan det hända att den äter upp infekterade loppor, vilka då kan föra smittan vidare till ditt husdjur. Bandmaskinfektion kan visa sig i djurets avföring. Ta kontakt med din veterinär om du misstänker att ditt husdjur drabbats av bandmaskinfektion.

För att få kontroll över ett loppangrepp är det första du behöver göra att stoppa obehaget för djuret. Seresto fästing- och lopphalsband dödar både de vuxna lopporna och loppans larver och bryter dess livscykel i olika skeden.. Tvätta sedan husdjurets omedelbara omgivning, t.ex. sängkläder. Trots att Seresto dödar loppans larvstadier i djurets omedelbara omgivning, blir man av med angrepp snabbare om man dammsuger och tvättar djurets sovplats samt mattor eller filtar där husdjuret brukar sova och kom även ihåg att behandla alla djur i hemmet.

FLER ARTIKLAR FOR DIG