Katttyper - Pratkvarnen Katttyper - Pratkvarnen

Pratkvarnen

”Varför jamar min katt så mycket?”

Forskare har identifierat 19 olika ljud mönster hos katter, men det finns katter som utvecklar personliga ljud enbart för kommunikation med sina ägare.

”Katter jamar sällan med varandra utan bara åt människor och kattungar. De spottar, fräser eller spinner mot andra katter.”

Hur ofta en katt jamar varierar mycket mellan individer, och vissa raser är kända för att vara mer pratsamma än andra, ett exempel är Siamesen som är känd för att vara pratglad. Hur vi svarar på kattens signaler spelar också in. Om kattens jamande frammanar något positivt i form av mat eller uppmärksamhet blir den mer benägen att upprepa sitt beteende i framtiden.

Överdrivet jamande kan vara ett tecken på sjukdom. Om katten känner smärta, törst, hunger eller obehag kan symtomen göra att den jamar som ett rop på hjälp.

Precis som människor kan äldre katter bli förvirrade eller drabbas av demensliknande tillstånd. De kan bli desorienterade och börja jama utan någon direkt anledning, speciellt under natten. Kontakta din veterinär och be om råd om du tror att din katt inte mår bra.

Katttyper
Katt ikon

24% av kattägare tror att blinkningar mellan ägare och katt är ett tecken på tillgivenhet och 28% tror att en katt som jamar högljutt är arg

ETT ENKELT SÄTT ATT AVMASKA KATTER

Katter älskar äventyr och är duktiga jägare. Men fångar de ett byte kan de också få mask. En katt kan vara infekterad utan att det märks. Och det är inte alla katter som uppskattar tabletter när de ska behandlas. Upptäck Dronspot® vet den nya enkla spot-on behandlingen som behandlar din katt mot rund- och bandmask. Dronspot® vet är en bekväm lösning för såväl katt som ägare. Spot-on lösningen ges i form av ett par droppar i nacken på katten.

Finns receptfritt på ditt apotek.