Möt våra assistanshundar Winston och Molly Möt våra assistanshundar Winston och Molly

Möt våra assistanshundar

Winston och Molly

En assistanshund kan vara en ovärderlig hjälp, både som stöd och som livskamrat, men även fånga upp varningssignaler och hjälpa till i vardagssituationer. Här får du träffa våra två assistanshundar Molly och Winston som utbildas till superhjältar tack vare de pengar vi samlat in genom försäljningen av Seresto fästinghalsband på Apoteket Hjärtat.

Winston hjälper Anders med vardagssysslor

Herdehunden Winston utbildas sedan i höstas att hjälpa sin husse Anders i vardagen, bland annat genom att utföra olika vardagssysslor. Trots att Winston fortfarande inte är fullärd så har han redan lärt sig att öppna lådor, skåpsdörrar och hämta hjälp. Anders beskriver Winston som lättlärd och träningsvillig, även om han blir otålig och aningen frustrerad vid nya moment.

Assistanshund, Winston, SOS, hund

Molly avgör sin mattes blodsockernivå

Alexandra, som har haft diabetes i många år, tränar sin eurasier Molly till assistanshund. Med hjälp av sitt luktsinne kan Molly varna Alexandra om hennes blodsockernivå är för lågt. Att träna en assistanshund tar ofta mer än ett år och efter sin examen kommer Molly att kunna avgöra exakt på vilken nivå hennes mattes blodsockernivå ligger.

Assistanshund, Molly, SOS, hund

Fakta om SOS och assistanshundar

Svenska Service- och Signalhunds-förbundet (SoS) utbildar instruktörer och hundägare med olika funktionsnedsättningar att träna sina hundar till certifierade assistanshundar. SoS är en ideell och icke vinstdrivande förening och i behov av stöd för att få verksamheten att gå ihop. Att träna en hund till att bli en godkänd assistanshund tar mellan 12 och 18 månader och kostar cirka 50 000 kronor. En kostnad som ägaren själv får betala utan hjälp av subventioner. Samtidigt finns det beräkningar som visar att de offentliga kostnaderna för hundförarens behov av vård och omsorg minskar med i genomsnitt 200 000 kronor över en tioårsperiod, enligt Socialstyrelsen.

FLER ARTIKLAR FOR DIG