Om fästingar Om fästingar

Om fästingar

Fästingar är väldigt vanliga i Sverige och särskilt om du bor i särskilt utsatta områden som till exempel längs våra kuster är risken för fästingbett stor. Fästingen är aktiv en stor del av året och man brukar säga att fästingperioden varar från början av mars till slutet av oktober. När temperaturen är över 5 plusgrader ska man börja vara uppmärksam på de små parasiterna som livnär sig på att suga blod från djur och människor.

Tanken om att bli biten av en fästing är inte trevlig, men ännu värre är tanken om att bli smittad av de sjukdomar som fästingar kan överföra genom saliven i deras bett. Sjukdomar som borrelia, anaplasma och TBE. Risken för smitta kan minimeras om du skyddar ditt husdjur med Seresto som har en fästingavvisande egenskap.

Vad är en fästing och hur kan deras bett överföra sjukdomar

Fästingar är små spindeldjur som livnär sig på blod från djur och människor. De trivs bäst i fuktiga och skuggiga skogspartier och på ängar, och det är ofta i dessa områden som hunden och katten kommer i kontakt med dem. Deras bett kan överföra farliga sjukdomar. En fästing lever i cirka 2-3 år och blir i vuxen storlek 3-4 mm. Fästingen är som mest aktiv på våren då den trivs bäst i fuktigt klimat.

När fästingen sätter sig för att suga blod, skär den sönder blodkärlen under huden så att blod ansamlas. För att blodet inte ska levra sig, spritar fästingen in saliv som innehåller ämnen som hindrar blodet till att levra sig. Detta gör det enkelt för den att suga i sig blodet. Fästingen saliv kan innehålla organismer som kan orsaka farliga sjukdomar. Fästingen kan sitta kvar i flera dagar, men vissa sjukdomar överförs omedelbart vid bettet.

Genom att skydda din hund eller katt med Seresto, som avvisar fästingen innan den biter, minimerar du risken för att den ska bli smittad av en fästingburen sjukdom. Läs mer om fästingburna sjukdomar här!

Avvisa fästingen innan den biter

Om fästingen trillar av pälsen och dör innan den får lov att bita, minskas risken för att din hund eller katt blir smittad av en fästingburen sjukdom. Seresto har en fästingavvisande egenskap som gör att fästingen ramlar av pälsen innan den biter din hund eller katt.

Det är för sent att förebygga om ditt djur redan har blivit biten. Därför är det viktigt att använda ett fästingskydd som avvisar fästingar redan innan de biter och på så sätt minimerar risken för att de blir smittade.

Hur fungerar Seresto

Seresto är ett enkelt sätt att skydda din fyrbenta vän mot fästingar. Seresto skyddar genom att förebygga, avvisa och döda fästingen innan den biter och suger blod och verkar i upp till 8 månader. Halsbandet släpper ut en låg dos av de aktiva ämnena och som lägger sig som en skyddsbarriär över huden. Med Seresto halsband skyddar du din hund eller katt mot både obehaget att bli fästingbiten, men även mot fästingborna sjukdomar och att din fyrbenta vän släpar fästingarna med inomhus.

Hur tar jag bort en fästing?

Undersök hunden eller katten regelbundet, fästingar gillar att sitta långt fram på djuret vid huvud och armhålor, där huden är tunn och blodkärlen ligger ytligt.

Dra fästingen rakt ut, helst med en fästingborttagare. Det är viktigt att aldrig klämma på fästingen då mer saliv kan sprutas in i djuret och därmed öka risken för smitta.

När fästingen tagits bort, rengör området med tvål och vatten.

Håll det området under uppsikt. Om en kvardröjande rodnad uppstår bör du kontakta din veterinär.

Har din hund eller katt redan fästingar på sin hud när du ska sätta på vårt fästinghalsband rekommenderar vi dig att ta bort dem för hand. När du har satt på halsbandet är ditt husdjur skyddat mot fästingar inom 48 timmar.


Använd dig inte av huskurer som att smörja bettet med smör. Fästingen kan kräkas och då ökar risken för infektion och smitta.

FLER ARTIKLAR FOR DIG