Om loppor Om loppor

Om loppor

Loppor är små bitande insekter, ca 1–3 mm stora. De är inte bara irriterande, de kan också orsaka allergiska reaktioner och skapa stora problem i ditt hem.

En loppa kan lägga flera hundra ägg på få dagar. Vilket kan bli 2000 på bara några få veckor. Om loppan först kommer in i ditt hem, kan det även med en effektiv behandling ta flera månader att få bukt med problemet.

Hur din hund eller katt får loppor

  • Husdjur får lätt loppor utomhus eller från andra djur.
  • Loppor hoppar lätt till ditt husdjur och gömmer sig i djurets päls.
  • Efter att ha bitit ditt husdjur kan loppan lägga ägg – och det är då som det verkliga problemet börjar.
  • Om du hittar loppor på ditt husdjur har ett angrepp förmodligen redan etablerats i djurets omgivning (t.ex. i ditt hem).
  • Det är därför viktigt med ett förebyggande skydd som dödar både vuxna loppor och omogna stadier.

Loppan kan även orsaka sjukdomar

Loppor är inte bara irriterande parasiter som kan orsaka klåda på din fyrbenta vän. Loppans saliv kan även vara allergiframkallande och kan orsaka bland annat loppallergi-dermatit hos hund och katt. Misstänker du att ditt husdjur har drabbats rekommenderar vi att tala med din veterinär.

Tecken på ett loppangrepp i hemmet

Kliar din hund eller katt sig mycket? Om svaret är ja, titta om det finns små svarta eller rödbruna parasiter som rör sig i pälsen. En loppkam kan komma till god användning. Dessutom kanske du lägger märke till loppspillning (små svarta prickar som faktiskt är torkat blod) på ditt husdjurs hud. Om du är osäker, applicera en liten mängd vatten – loppspillning förvandlas till en röd smet när den blir fuktig.

Du kanske upptäcker att du och din familj också har börjat klia er, särskilt på vristerna – och det kan finnas röda fläckar som kliar intensivt. Det kan vara ett tecken på ett loppangrepp och du bör tala med din veterinär.

I Sverige är det endast hund- eller kattloppor som kan orsaka angrepp i hemmet. Detta då de försökar sig efter att ha sugit blod från just dessa djur. Däremot kan katter och hundar få loppor från andra typer av djur i naturen, dessa bits också men förökar sig inte inomhus.

Om lopporna har kommit in i ditt hem

Det första du måste göra är att eliminera eventuella loppor på ditt husdjur. Seresto halsband förebygger och behandlar loppor hos hund och katt och förhindrar även att lopplarverna kan utveckla sig. Så snart halsbandet har satts på, börjar det verka mot lopporna.

Du måste dammsuga och tvätta de platser som husdjuret ofta är på.

Trots att Seresto dödar loppans larvstadier i djurets omedelbara omgivning, blir man av med angrepp snabbare om man dammsuger och tvättar djurets sovplats samt mattor eller filtar där husdjuret brukar sova. Kom ihåg sängkläder om din hund eller katt sover i din säng.
Om du har ett loppangrepp i hemmet bör du tänka på att loppägg kan släppas på alla platser som ditt husdjur har tillgång till. Detta inkluderar mjuka möbler och mattor, men även sprickor i trägolv.

Att noggrant dammsuga mattor hjälper för att avlägsna ägg och begränsar nya angrepp på husdjuret, när nya loppor kläcks. I svåra fall kan det vara värt att kontakta en skadedjursbekämpare för att sanera miljön.

Efter dammsugningen är det viktigt att ta bort och slänga dammsugarpåsen eller innehållet omedelbart, eftersom loppägg och larver kommer att fortsätta att utvecklas i påsen och kan angripa ditt hem igen.

Kom ihåg att fram till att angreppet i ditt hem tagits om hand, kan lopporna fortsätta att växa och även hoppa över på din fyrbenta vän, även om de bär Seresto halsband. Loppor kan därför synas på ditt husdjur under en kort tid, innan halsbandet verkar på dem.

Hur loppans livscykel ser ut

Loppans livscykel kan vara så kort som 12 till 14 dagar eller så lång som 180 dagar. Under normala förhållanden i ett hem brukar en komplett livscykel ta 3 till 6 veckor.

Seresto halsband behandlar och förebygger loppangrepp genom att döda vuxna loppor och lopplarver i det behandlade djurets omgivning.
Loppar1
Ägg
Loppägg trillar av husdjuret och landar på mattan, i sängkläderna, på golvet och på marken.

Larver
Efter kläckningen äter larverna avföringen från vuxna loppor och annat organiskt avfallsmaterial och därefter spinner de en kokong och förpuppas.

Puppa
Puppan kan ligga i kokongen under lång tid och vänta på rätt förutsättningar för att komma ut ur den.

Vuxna
Vuxna loppor lever av blodet från ditt husdjur genom att bita det, och en vuxen hona kan lägga hundratals ägg på bara några dagar.

FLER ARTIKLAR FOR DIG