Roxie hjälper Collette Roxie hjälper Collette

Roxie hjälper Collette att behålla rörligheten

Bayer och Apotek Hjärtat stöttade under 2018 Svenska Service- och Signalhundsförbundets viktiga arbete med att utbilda servicehundar, och sponsrade under året tre servicehundsekipage. Ett av dessa ekipage är Collette och hennes Roxie.

Collette har sedan ung ålder haft problem med sin hälsa, men det var först i 40-årsåldern som hon blev diagnostiserad med Ehlers-Danlos syndrom (EDS), efter att i många år lidit av stora ryggproblem. Idag har Collette varit rullstolsburen i många år på grund av sina besvär, vilket är en stor börda för någon som tränat hela sitt liv och älskar att röra på sig.

Livet blev lite ljusare en dag för några år sedan när Collette träffade en annan kvinna med liknande symptom som henne, men med en stor skillnad – denna kvinna hade lyckats lista ut hur hon trots sitt handikapp kunde leva ett aktivt liv. Collette fick följa med på en heldag av ”rullstolsspring”, och efter hela två mil av aktivitet kände hon sig överlycklig. Äntligen hade hon insett hur hon kunde vara ute och röra på sig igen.

Kort därefter kom hunden Rufus in i Collettes liv, efter att hon hade adopterat honom från tuffa förhållanden. Snart rullstolssprang de sida vid sida i hela 5 kilometer - med Rufus koppel knäppt runt Collettes midja – nästan varje dag. Läkarna var glatt överraskade över att Collette mot alla odds hade hittat tillbaka till och aktivt och rörligt liv, och hon började snabbt må bättre och få delar av sin rörlighet tillbaka.

När Rufus olyckligtvis dog en tid senare blev livet åter igen tuffare, och Collette förstod att hon snabbt borde skaffa en ny följeslagare. Till sin stora lycka fick hon snart chansen att adoptera en valp, Roxie, och när denna var 5 månader gammal förenades de på Arlanda. ”Jag kände genast att jag dragit in vinstlott. Hon sov tryggt i mitt knä hela vägen hem”, säger Collette. Nu var hon åter igen en lycklig och glad matte, och bestämde sig snart för att anmäla sig till Svenska Service- och Signalhundsförbundets för utbildning. Roxie klarade alla tester galant och godkändes för att starta processen att bli en servicehund.

Målet med utbildningen hos Svenska Service- och Signalhundsförbundet att Roxie ständigt ska vara vid Collettes sida, dels för att motionera och dels för att till exempel kunna ta upp saker som hon tappar. ”Efter 12 operationer från axlarna till tårna, och 20 år som handikappad är mitt liv nu på topp, och Roxie är en stor del i mitt liv. Vi är båda mycket motiverade att klara oss hela vägen till examen”, säger Collette.

Tack vare årets kampanj på Hjärtats Apotek har Seresto stöttat Svenska Service- och Signalhundsförbundet viktiga arbete. Svenska Service- och Signalhundsförbundet arbetar med att utbilda, testa och certifiera assistanshundar och dess ägare. En assistanshund är en stor hjälp i vardagen för personer med olika funktionsnedsättningar, då de kan tränas att göra allt från att larma när en diabetessjuk ägare har för lågt blodsocker till att dra en rullstol. Att utbilda en assistanshund kostar ungefär 50.000 kronor, och ägaren måste normalt själv stå för denna kostnad.

Serestos kampanj på Apotek Hjärtat 2018 möjliggjorde för hundägare, som är måna om att skydda sina egna fyrbenta vänner mot parasiter, att hjälpa andra hundägare som behöver extra stöd i vardagen. Det vill vi försätta bidra till nästa år!

Seresto är ett vattenfast halsband som skyddar hundar mot fästingar, loppor och löss i upp till 8 månader. Halsbandet är enkelt att använda och fungerar avvisande, och stoppar därmed fästingar innan de hinner bita din hund, vilket gör att blodsmitta undviks.

Läs mer om Svenska Service- och Signalhundsförbundet här!