Så vet du om ditt husdjur har mask Så vet du om ditt husdjur har mask

Så vet du om ditt husdjur har mask

De flesta hundar och katter får mask någon gång i livet och vid behov kan du själv avmaska din katt eller hund med hjälp av receptfria produkter som du hittar på ditt apotek.

Alla produkter i Drontal-serien har en koncentrerad effekt mot maskar i tarmen. Av denna anledning rekommenderas produkterna i Drontal-serien vid riktad behandling mot alla relevanta tarmmaskar hos hund och katt i Sverige.

8 tecken på mask

Det är inte alltid en maskinfektion märks på din hund eller katt, men det finns en del typiska symptom. Små tecken kan vara hunden eller kattens sätt att tala om för dig att de inte känner sig helt friska.

 • Minskad aptit: En framskriden maskinfektion kan få din hund eller katt att bli uppsvälld vilket kan leda till tappad matlust.
 • Kräkningar: Ibland kan maskinfektionen orsaka kräkningar och det kan komma upp hela spolmaskar när katten kräks.
 • Svullen mage: Det är inte ovanligt att kattungar och hundvalpar får en svullen mage av spolmask.
 • Sämre päls: Maskinfektion kan leda till att pälsen blir matt och livlös.
 • Åker kana: Ibland ger bandmask upphov till klåda. Då kan hunden börja dra baken längs marken eller golvet.
 • Överdriven tvättning av baken: Om din hund eller katt tvättar sin bak oftare än vanligt kan detta bero på att det kliar på grund av maskinfektion.
 • Diarré: En maskinfektion kan ge upphov till diarré, särskilt hos valpar och kattungar.
 • Inget tecken alls: Det är inte alla hundar och katter som gör något väsen av att de har maskinfektioner. Men de kan finnas där ändå, och skapa obehag och besvär på sikt. Faktum är att 1 av 5 utekatter har spolmask*. En hund som ”läser tidningen” kan snabbt nosa upp många spännande ställen som kan leda till mask.
Du kan själv avmaska vid symptom eller misstanke om mask, prata med din veterinär om du är osäker. Drontal-serien är effektiv mot både rundmaskar och bandmaskar, inklusive rävens dvärgbandmask.

Var särskilt uppmärksam på risken för rävens dvärgbandmask

I februari 2011 gjordes det första fyndet av rävens dvärgbandmask i Sverige, och den finns sedan lång tid i Syd- och Mellaneuropa. Parasiten kan vara dödlig för människor. Hundar och rävar smittas av rävens dvärgbandmask genom att äta små bytesdjur men visar inga symptom på smitta och utgör en smittkälla till människor. SVA rekommenderar det aktiva ämnet prazikvantel till behandling av rävens dvärgbandmask.

Enkel och snabb avmaskning

Maskinfektioner kan skapa obehag för hundar och därför är en behandling mot mask ett steg mot bättre hälsa.

I Drontal-seriens avmaskningsprodukter ingår:

 • Droncit vet. för riktad behandling mot bandmask till både katter och hundar. Har du planer på att resa med ditt husdjur till Centraleuropa eller Danmark så skyddar Droncit även mot Rävens dvärgbandmask. Reser du ofta till Norge krävs dokumenterad avmaskning före inresa, då Norge ännu är fri från denna parasit.
 • Dronbits och Drontal Comp. Forte med god köttsmak till kombinationsbehandling mot rund- och bandmask hos hund.
 • Drontal vet. vid behov av kombinationsbehandling mot rund- och bandmask hos katter och kattungar (från 7 veckor).
 • Welpan vet. till behandling av rundmask hos valpar (från 2 veckor) och unga hundar.
Alla produkter har en koncentrerad effekt i tarmen och de aktiva ämnena har nästan helt lämnat kroppen efter två dygn.

Källa: *Grandi et al. Acta Vet Scand (2017) 59:19

FLER ARTIKLAR FOR DIG