Svenska fästingar kan bära på en borrelia-art som inte ger synliga symtom Svenska fästingar kan bära på en borrelia-art som inte ger synliga symtom

Svenska fästingar kan bära på en borrelia-art som inte ger synliga symtom

Symtomen på borrelia är inte alltid tydliga. En specifik art av borrelia ger inte de karaktäristiska röda utslagen på huden. Symtom kan därmed få läkare att tro att sjukdomsorsaken är en helt annan än borrelia, som smittar via fästingar

Sommaren är snart här och temperaturen når över 5 grader dygnet runt. Det betyder att de små blodtörstiga fästingarna gömmer sig i gräset och är redo att bita sig fast i både dig och ditt husdjur. Många fästingar bär på sjukdomsframkallande virus och bakterier, som borrelia. Dessa kan överföras till dig och ditt husdjur. Det är därför viktigt att du håller utkik efter fästingar och fästingbett.

Ungefär var tredje fästing i Sverige bär på borrelia och många känner till de vanligaste symtomen på borrelia-infektion hos människor. Infektionen visar sig oftast genom ett växande rött utslag kring det område där fästingen bitit sig fast. Utslaget blir större med tiden och kan blekna i mitten. Detta kallas Erytema Migrans. Andra symtom på infektion kan vara huvudvärk, lätt feber, trötthet samt led- och muskelvärk.

Alla Borrelia-infektioner ger inte symtom

Det är viktigt att vara uppmärksam på att symtomen på borrelia inte alltid är tydliga. borrelia-arten borrelia miyamotoi ger till exempel symtom som periodisk feber, vilket kan leda till att läkare misstänker andra sjukdomar. Detta kan vara problematiskt då borrelia miyamotoi, precis som övriga borrelia-bakterier kan utvecklas till neuroborrelios, som det kallas när infektionen påverkar nervsystemet, med allvarliga konsekvenser.

Så skyddar du dig

4 goda råd
  • Det är en stor fördel att skydda sin hund eller katt med ett läkemedel som håller fästingarna borta med hjälp av en så kallad avvisande effekt. Det minskar risken för att fästingarna kommer med hem till familjen och bär med sig borrelia eller andra fästingburna sjukdomar. Seresto fästinghalsband är ett långvarigt fästingskydd som avvisar och dödar fästingar hela säsongen.
  • Täck kroppen med långärmad tröja och långa byxor om du vistas i grönområden.
  • Leta noga efter fästingar på dig själv, dina barn och ditt husdjur. På människor biter sig fästingar ofta fast på varma ställen på kroppen där det finns ytliga blodkärl så som nacke, ljumske, armhåla, knäveck, bakom örat och i huvudbotten.
  • Ta bort fästingen inom 24 timmar om du råkar ut för fästingbett. Om du tar bort fästingen inom 24 timmar minskar nämligen risken för borrelia betydligt.

Läs mer om Serestos avvisande effekt på fästingar här.


____________________________________________
Källa: 1177.se

SE1712J94

FLER ARTIKLAR FOR DIG