Världsdiabetesdagen Ett luktsinne som kan rädda liv Världsdiabetesdagen Ett luktsinne som kan rädda liv

Världsdiabetesdagen

Ett luktsinne som kan rädda liv

Vi kallar dem superhjältar. Diabeteshundarna som hjälper sin matte eller husse att få vardagen att gå ihop och ibland faktiskt kan göra skillnad mellan liv och död. Men att utbilda en assistanshund tar mer än ett år och kostar ungefär 50.000 kronor, en kostnad som ägaren själv betalar och som kan vara utanför familjens budget

Vi kallar dem superhjältar. Diabeteshundarna som hjälper sin matte eller husse att få vardagen att gå ihop och ibland faktiskt kan göra skillnad mellan liv och död. Men att utbilda en assistanshund tar mer än ett år och kostar ungefär 50.000 kronor, en kostnad som ägaren själv betalar och som kan vara utanför familjens budget.

Sofia Sundströms historia börjar en vanlig fredagkväll. Efter familjens middag tog hon hand om disken, sade god natt till barnen och satte sig ned för njuta av en god bok. Det kom inte som någon stor överraskning när hennes två år gamla son, Liam, vaknade mitt i natten och det var dags för blöjbyte. Men det här blöjbytet skulle komma att förändra familjen Sundströms liv.

Efter att ha slängt blöjan gav Sofia sin son ett glas vatten och då var det dags igen. Som vilken annan modern mamma som helst vände Sofia sig till Google där svaret var att diabetes kunde vara en möjlig anledning till Liams besvär. Sofia och hennes man Johan beslöt sig då för att ta Liam till vårdcentralen, båda förväntade sig att få höra att det inte var några problem och att deras barn var friskt.

Tyvärr så kom läkaren tillbaka och yttrade de tre orden som ingen mamma vill höra, Diabetes Typ 1.
  • Den närmsta tiden följde fler förvirrade och frustrerade känslor. Att nu vara i sjukhusets trygga famn med dropp, läkare och sjuksköterskor och ändå försöka förstå att Liam aldrig kommer att bli frisk, berättar Sofia Sundström.

Kampen mot en osynlig fiende

Enligt World Health Organization har över 422 miljoner människor över hela världen diabetes. Mindre än 5 procent av dessa har diagnosen diabetes Typ 1. När diagnosen väl har fastställts så har kroppens eget immunsystem brutit ned de celler som producerar insulin. Utan insulin fastnar sockret som cellerna behöver för att producera energi i blodströmmen, vilket leder till höga blodsockervärden. Bristen på insulin leder till att celler svälter och kan leda till plötslig död om sjukdomen inte upptäcks i tid. Orsaken till detta är ännu okänd och det finns i dagsläget inget känt botemedel.

  • Idag har vi på ett sätt lärt oss att leva med diabetesen, berättar Sofia. Såklart finns alltid den extra oron och det krävs alltid extra planering men det är så livet ser ut. Det som gör ondast är att se hur Liam påverkas av svängningarna i blodsocker. Som säkert många andra mammor önskar jag inget hellre än att jag fick ta över hans diabetes.

De senaste fem åren har Liam lärt sig att ta hand som sig själv och han är medveten om att han inte alltid kan äta eller leka som andra barn. Hans frihet begränsas av det faktum att hans föräldrar eller en annan utbildad vuxen alltid måste finnas nära för att mäta hans blodsocker och ge insulin.

Med ett luktsinne I världsklass har diabeteshundar möjligheten att lukta sig till låga och höga blodsockervärden. Dessa hundar genomgår en speciell träning för att kunna lukta sig till kemiska förändringar som uppstår när blodsockervärden ändras i människokroppen. Hunden kan sedan larma och göra ägaren uppmärksam på att mäta blodsockervärdet och sedan behandla vid hypoglykemi. Detta är extra viktigt på natten.

Mojo, familjens Labrador retriever kan göra stor skillnad för Liams framtida självständighet. Mojo kommer inte bara vara en trogen följeslagare och vän, han kommer också att utbildas till diabeteshund och fungera som en livlina för Liam.

– Mojo kommer att bidra på fler sätt till känslan av trygghet, säger Liams mamma Sofia. Liam kan sova gott utan att känna sig rädd för att bli låg när han sover, hamna i koma och inte vakna, utan känna att Mojo finns där och väcker oss om det behövs. Jag är också säker på att Liams självständighet och frihet blir större när Mojo finns och håller ett vakande öga på honom. Jag känner mig tryggare om jag är borta en stund, eller om Liam är borta och Mojo kan vara med.

Alla superhjältar behöver en partner

Mojo genomgår just nu träning för sin kommande roll tillsammans med Svenska Service- och Signalhundsförbundet (SOS). Att utbilda en diabeteshund innebär en stor investering av både tid och pengar. Utbildningen kräver daglig träning och tar mellan 12 och 18 månader. Förutom att lära sig larma om förändrade hälsotillstånd behöver hunden lära sig vara lugn och avslappnad i alla omgivningar eftersom att assistanshundar får vistas på platser där hundar normalt inte tillåts, som till exempel butiker och biografer. Detta inkluderar även platser utomhus där Mojo riskerar att utsättas för loppor, fästingar och risken för fästingburna sjukdomar.

För att skydda dessa fyrbenta hjältar, stödjer Bayer Animal Health det arbete som SOS gör genom försäljningen av fästinghalsband. För varje sålt Seresto fästinghalsband i Sverige går en del av pengarna till att sponsra utbildning av assistanshundar, som kostar 50 000 kronor. Bland utgifter för insulinpumpar och insulin så kan sponsringen av utbildning för en diabeteshund underlätta för diabetiker och deras familjer.

Det långvariga skyddet som fästinghalsbanden erbjuder kan också hjälpa hundarna under utbildningen. Halsbanden avvisar fästingar och loppor innan de biter sig fast och irriterar hunden. Fästinghalsbanden är enkla att använda och kan justeras så att de inte kommer i vägen för den sele som assistanshundar bär.

  • De senaste fem åren har familjens hälsa varit i våra tankar varje dag, säger Sofia Sundström. Det inkluderar även Mojos hälsa och välmående.
  • Fästinghalsbanden är enkla att använda och skyddar hunden mot fästingar och loppor, förklarar Sanna Odegaard nordisk brand manager Seresto. Det ger familjen och Mojo möjlighet att fokusera på hans riktiga jobb, att hjälpa Liam.

Sedan Liam fick sin diagnos och Mojo påbörjade sin utbildning så har Sofia varit en aktiv volontär på den lokala kennelklubben som instruktör. Hon utbildar sig även till tränare hos Svenska Service och Signalhundsförbundet parallellt med Mojos utbildning.

FLER ARTIKLAR FOR DIG