Vissa hundar är superhjältar dygnet runt – och deras viktiga arbete behöver vårt stöd Vissa hundar är superhjältar dygnet runt – och deras viktiga arbete behöver vårt stöd

Vissa hundar är superhjältar dygnet runt –

och deras viktiga arbete behöver vårt stöd

Alla hundar betyder något extra för sina ägare men en assistanshund står förmodligen sin husse eller matte allra närmast. Det är den som får vardagen att gå ihop – men som också kan göra skillnad mellan liv och död.

Vårt arbete går ut på att skydda människans bästa vän, säger Sanna Odegaard på Bayer Animal Health. Därför är det självklart för oss att stödja Svenska Service- och Signalhundsförbundets viktiga verksamhet för att ge fler hundar möjlighet att bli sina ägares hjältar på heltid.

Hundar ger oss så mycket, kärlek, sällskap, trofasthet, glädje och tillfälle till lek och motion. Tränar du din hund kan den också bli en jaktkamrat, varna för faror, apportera och mycket mer. Men assistanshundarna är något alldeles särskilt, de är riktiga superhjältar som tränas att hjälpa människor med särskilda behov. Att finnas vid deras sida och stötta på olika sätt.

Assistanshundarna delas in i tre kategorier

Servicehund:Hjälper sin rörelsehindrade ägare. Kan plocka upp saker som tappats, öppna dörrar, bära saker, dra av kläder och hämta telefonen.

Signalhund: Signalhunden hjälper ägaren med hörselnedsättning eller dövhet att markera och påvisa ljud såväl i hemmet som i offentlig miljö.

Medicinskt alarmerande hund: Vid diabetes/epilepsi markerar hunden när ägaren bör ta insulin/medicin för att förhindra koma/anfall.

Assistanshund bär på krycka

Ägaren bekostar utbildningen - och sparar åt samhället

Vi utbildar hundägare med olika funktionsnedsättningar att träna sina hundar till certifierade assistanshundar och utbildar även instruktörer, säger Jessica Jönsson som är ordförande i Svenska Service- och Signalhundsförbundet (SoS). Men vi är en ideell och icke vinstdrivande förening och i behov av stöd för att få verksamheten att gå ihop.

Att träna en hund till att bli en godkänd assistanshund tar mellan 12 och 18 månader och kostar cirka 50 000 kronor.


En kostnad som ägaren själv får betala utan hjälp av subventioner.

Samtidigt visar beräkningar från socialstyrelsen att de offentliga kostnaderna för hundförarens behov av vård och omsorg minskar med i genomsnitt 200 000 kronor över en tioårsperiod.

På Bayer Animal Health har man tagit beslutet att stötta verksamheten med assistanshundar.

Det är många människor i Sverige som har särskilda behov av extra hjälp i vardagen, säger Sanna Odegaard, som är produktchef på Bayer. En assistanshund kan vara en ovärderlig hjälp, både som stöd och som livskamrat, men även fånga upp varningssignaler och hjälpa i vardagssituationer. Under perioden april till september genomför vi därför en butikskampanj där varje Seresto fästinghalsband som säljs på Apoteket Hjärtat kommer att stötta SoS verksamhet för att utbilda nya assistanshundar.

Genom att skydda din egen hund eller katt från fästingar kan du alltså hjälpa till att göra skillnad för alla som behöver stödet av en assistanshund, säger Sanna.

Stöd assistanshundarnas viktiga arbete…

När du köper Seresto, stöttar du assistanshundars viktiga arbete och hjälper människor med särskilda behov. 15 kr för varje såld Seresto på Apotek Hjärtat går till utbildning av nya hundhjältar.

Här kan du stötta utbildningen av nya fyrbenta superhjältar.

Diabeteshund räcker vacker tass

Lycka heter den här curly coated retrievern. Ett passande namn på en diabeteshund eftersom hennes känsliga nos betyder att ägaren Emma Lowa Sällström aldrig behöver oroa sig över sin blodsockernivå. Lycka varnar innan nivån blir för låg så att föraren slipper bli dålig.

Hon tog sin examen som assistanshund i mars, med hjälp av sponsring från Filipsällskapet.

Vill du nominera en fyrbent vardagshjälte?

Känner du en hund som har gjort en liten god gärning i vardagen och som förtjänar ros och uppmärksamhet? Gå in här och läs mer om hur du kan nominera din egen fyrbenta vardagshjälte.

FLER ARTIKLAR FOR DIG