Watson är en hund som kan det där med Service Watson är en hund som kan det där med Service

Watson är en hund

som kan det där med Service

Det är mycket en valp ska lära sig och upptäcka, i synnerhet om den ska bli assistanshund.

Under första året, innan den egentliga utbildningen startade, deltog Watson och hans ägare i en kurs som var förberedande för kommande utbildning. Tillsammans med andra blivande assistanshundar och deras ägare tränade de med hjälp av en assistanshundsinstruktör på olika färdigheter som är bra att kunna. De tränade bland annat på att växla mellan bus och avkoppling, följa sin ägare både i koppel och utan koppel i olika miljöer, inkallning, stop/stanna, nosarbete/lekar-leta godis eller leksak, apportera och mycket mer.

Ett år gick fort och plötsligt hade Watson uppnått rätt ålder för Svenska Service- och Signalhundsförbundets (SoS) lämplighetstest. Före det testet genomgick Watson hälsokontroll hos veterinär och röntgade armbågar/höfter. På testet beskrevs och bedömdes Watsons reaktioner i olika situationer, både inomhus och utomhus. Dessutom ingick test av olika lydnadsmoment och kontroll av avkoppling, kontakt och samspel.

Nyfiken och leksugen som Watson är, upplevde han nog detta mest som en rolig dag då det fanns många saker att undersöka.


Svårast var nog att ligga still och koppla av bland alla andra roliga hundar och människor.

Efter godkänt test satte utbildningen igång på allvar och första individuella träffen med instruktör kunde bokas. Träffar med instruktören skedde kontinuerligt under hela utbildningen och på olika platser, ibland tillsammans med andra assistanshundsekipage under utbildning. Ganska snart utdelades det röda utbildningstäcket. Watson kunde då följa med och träna på att arbeta i offentliga miljöer där hundar normalt inte får vara t ex i butiker. Som den nyfikna labrador Watson är var han såklart övertygad om att han var med i affärerna för att busa med alla varor, men med lite träning så förstod han snart att så inte var fallet. En del saker var såklart svårare än andra att låta bli för en ung labrador. I första julhandeln upptäckte Watson leksakskaniner som skuttade omkring.- De var riktigt svåra att låta bli!

Stöd assistanshundarnas viktiga arbete

Det är många människor i Sverige som har särskilda behov av extra hjälp i vardagen. Bayer Animal Health genomför därför en kampanj på Apoteket Hjärtat där varje Seresto fästinghalsband som säljs där stöttar verksamheten på Svenska Service- och Signalhundsförbundet att hjälpa människor med särskilda behov. 15 kr för varje såld Seresto på Apoteket Hjärtat går till utbildning av nya hundhjältar.
Här kan du stötta!

FLER ARTIKLAR FOR DIG